torstai 8. maaliskuuta 2012

Kony 2012

No words needed.

KONY 2012 from INVISIBLE CHILDREN on Vimeo.

EDIT: Mua suositeltiin lukemaan http://visiblechildren.tumblr.com/ ja http://tumblr.thedailywh.at/post/18909727859/on-kony-2012-i-honestly-wanted-to-stay-as-far artikkelit, mikä hieman valotti Kony 2012 takana olevan järjestön toimintaa. Kuitenkaan hyvät ihmiset, en ymmärrä tuota totaalityrmäämistä ja sanoman ohittamista, jossa huomioidaan ainoastaan että takana oleva järjestö tukeekin taloudellisesti maan armeijaa eli rahoittaa asekustannukset ja ei laitakaan kuin 32% tuloista avuntarpeessa olevalle kohteelle. Nämä ovat suuria epäkohtia ja saa miettimään ovatko tarkoitusperät olleet osaksi taloudelliset vai onko pääasia päässyt matkan varrella unohtumaan. MUTTA. Eikö kuitenkin tärkeintä ole saada ihmiset tietoiseksi? Videon linkittämistä tietyt ihmiset voivat pitää arveluttavana, jos otetaan vain huomioon se, onko oikein rahoittaa tai muutoin tukea järjestön toimintaa, joka ei loppujen  lopuksi toimikaan täysin puhtaissa ja jaloissa tarkoitusperissä. On jotenkin surullista, että silloin heti unohtuu seikka, että video siltikin ajaa asiaansa ja herättää ajatuksia. Videon takana olevan järjestön keinot eivät ehkä ole oikeita, mutta video voi tavoittaa myös niitä, jotka voisivat toimia oikeilla tarkoitusperillä ja todella herätä auttamaan hädänalaisia. Sen sijaan, että ajatellaan "tuo ei ole oikea tapa auttaa, en osallistu eikä kannata sunkaan, etkö tiedä että noi jaagajaaga" voisi miettiä onko jotain mitä itse voisi tehdä paremmin eikä olla niin saatanan kyynisiä länsimaalaisia, jotka puuttuvat vain epäkohtiin ja sivuuttavat keskeisen sanoman. 

10 kommenttia:

 1. http://tumblr.thedailywh.at/post/18909727859/on-kony-2012-i-honestly-wanted-to-stay-as-far

  You should read this too.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I hadn't read that before and can't say much about that. However I think this video has still a good message by making people aware of what is happening somewhere in the world.

   Poista
 2. http://visiblechildren.tumblr.com/

  Suosittelen tän lukemista ja sitten voidaan miettiä uudestaan, onko tän videon tarkotusperät niin hyvät:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, luin tuonkin sit tänään videon linkkaamisen jälkeen. mutta en siltikään ymmärrä tuota totaalityrmäämistä ja sanoman ohittamista, jossa huomioidaan ainoastaan että takana oleva järjestö tukeekin taloudellisesti maan armeijaa eli rahoittaa asekustannukset ja ei laitakaan kaikkea avun tarpeessa olevalle kohteelle. se on tietenkin väärin ja harhaanjohtavaa, MUTTA. eikö kuitenkin tärkeintä ole saada ihmiset tietoiseksi? ne ketkä linkkaa videota tuskin tulevat silti rahoittamaan järjestöä mitenkään, en itse ainakaan, mutta mielestäni video on siltikin ajaa asiansa ja herättää ajatuksia. videon takana olevan järjestön keinot eivät ehkä ole oikeita, mutta video voi tavoittaa myös niitä, jotka voisivat toimia oikeilla tarkoitusperillä ja todella herätä auttamaan hädänalaisia.

   Poista
 3. huoh, toi on melkein jo vähän surullista miten kyynisesti kaikkeen pitää samantien suhtautua. että ON TOSSA JOTAIN MÄTÄÄ OLTAVA, EI KUKAAN VOI AJATELLA VAIN HYVÄÄ!!! toki kritiikki ja itseajattelu on tärkeää, mutta ihan kun se ajattelu jäis sit kokonaan sen jälkeen kun on lukenut nuo kritiikkisivustot - että se on joko tai, puolesta tai vastaan, ei missään nimessä mitään väliltä.

  mun mielestä tää asia on äärettömän tärkeä nostaa tapetille, eri asia on sitten se, miten Ugandaa ja Konyn uhreja haluaa auttaa. Se, lähteekö rahoittamaan Ugandan armeijaa vai vaikka erilaisten järjestöjen kautta yleistä koulutusta noihin Afrikan maihin on sit jokaisen oma valinta. on vaan niin kamalan helppoa tyrmätä tälläset videot ja samalla hyvitellä itelleen ettei tarvitse tikkua ristiin laittaa. vaikka joku Konyn jahtaaminen ei nyt olisikaan se kaikkein ideaalein tapa saada Ugandan lapsille parempaa tulevaisuutta, on ihmisiä tärkeä vähän herättää tällaisiinkin kysymyksiin.

  tuo videohan on ihan mieletön esimerkki siitä, miten muutama ihminen voi saada aikaan ihan järjettömän vyöryn asioiden etenemisessä, mistä kannattaisi pelkän negailun sijaan ehkä vähän ottaa mallia, ja jos tietää parempia tapoja auttaa maailmaa, niin auttaa sitten niin, eikä jää ruudun taakse halkomaan pilkkua pitikö sitä videota nyt julkaista jossain blogissa vai ei..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiteytit hyvin koko pointin! on niin hemmetin helppoa torjua asioiden kohtaaminen siirtämällä tarkkaavaisuus kaivamalla kaivettuun epäkohtaan. ehkä semmoinen sarkastinen nasevuus iskeä kaikkia pilkkuja viilaamaan on hieman ihainnoituakin nyky-yhteiskunnassa, kun taas kiltteyttä ja empaattisuutta pidetään sinisilmäisten typerysten hommana. ja joo, onhan se helpompaa ohittaa vaikeat ja vakavat asiat päättämällä, että kuitenkin huijataan jos rahaa johonkin avustuksiin laittaa tai osallistuu kampanjoihin, ja keskittyä kivoihin juttuihin vaivaamatta päätä enempää.

   Poista
 4. Haluan nostaa esiin pari asiaa noista kampanjaa kritisoivista teksteistä.

  Ensinnäkin videota kritisoivat tahot (ainakin nämä eniten siteeratut) eivät missään vaiheessa väitä että asialle ei pitäisi tehdä mitään saati että videon takana olevilla ihmisillä olisi muut kuin hyvät tarkoitusperät. Itse en ole ainakaan vielä törmännyt yhteenkään kommenttiin jossa aihe tyrmättäisiin ja kehotettaisiin unohtamaan kokonaan? Kyse on oikeastaan siitä että herätellään netinkäyttäjiä että kaikki ei olekkaan niin mustavalkoista ja että kannattaa ottaa asioista oikeasti selvää ennenkuin lähettää niitä roposiaan mihinkään siinä luulossa että ne päätyvät ugandalaisille lapsille. Kaikki ovat varmasti samaa mieltä siitä että on kyse tärkeästä asiasta jolle tulee tehdä jotain. Siitä vain ollaan eri mieltä että mikä tähän olisi paras ratkaisu.

  Itseasiassa mielestäni nuo kriittisesti aihetta käsittelevät tekstit tarjoavat loppupeleissä fiksumpia ratkaisuja kuin julisteiden liimailu ja aseellisten konfliktien tukeminen. Sen lisäksi monet noista kriitikoista keskittyvät enemmän siihen mitä ihmiset voivat konkreettisesti tehdä sen sijaa että kehottaisivat linkittämään videota twitteriinsä. Tässä myös kyseenalaistetaan se että mikä on loppujen lopuksi fiksuin ratkaisu (toistan: kaikki ei ole mustavalkoista). Lopettaako yhden miehen takaa-ajo koko ongelman? Vrt. lopettiko Osaman kuolema terrorismin tai rintasyövästä tiedottaminen rintasyövän?

  Puhuitte siitä että on helppo leimata video epäluotettavaksi ja siten ohittaa koko asia. Itseasiassa on huomattavasti työläämpää ottaa oikeasti selvää mistä on kyse ja minkälainen järjestö koko kampanjan takana on kuin katsoa 30min video ja sen jälkeen linkittää se blogiinsa/twitteriin/facebookiin tietämättä kunnolla että mitä sitä tuli juuri äsken katsottua. (Sortuiko joku tähän?) Kaikki ihmiset eivät ajattele että tässä on "oltava jotain mätää". Joitain vain sattuu kiinnostamaan mistä oikeasti on kyse ja ovat valmiita näkemään hieman vaivaa selvittääkseen sen. Asioita kannattaa muutenkin tarkastella useammalta kuin yhdeltä kannalta.

  Siinä olen samaa mieltä että on hienoa kuinka paljon keskustelua kyseinen kampanja on herättänyt. Sehän tässä tällä hetkellä onkin tärkeintä. Myöskin ihan hieno esimerkki joukon voimasta ja kuinka yhdessä voi oikeasti vaikuttaa.

  Itseäni kuitenkin huolettaa lähinnä se että asiasta "kiinnostuneet" ostavat itselleen hyvän omantunnon linkittämällä videota ja viikon päästä unohtavat koko asian. No tottakai parempi sekin kuin olla tekemättä asialle mitään.

  Jos kuitenkin haluat oikeasti tehdä asialle jotain niin on olemassa muitakin vaihtoehtoja kuin juuri kyseinen kamppis. Jos haluat lisätä tietoisuutta Ugandan tilanteesta niin netistä löytyy vaikka kuinka paljon muutakin materiaalia kuin ylidramatisoitua jenkkipropagandaa jossa pyydetään tukemaan ihmisoikeuksia polkevaa hallitusta/armeijaa koska se on "pienempi paha" kuin Kony. Jos rahaa haluaa lahjoittaa niin on olemassa myös järjestöjä jotka käyttävät lahjoitetut rahat johonkin fiksumpaan kuin elokuvien tekemiseen ja aseiden ostamiseen.

  Tiivistän pointtini vielä yhteen lauseeseen: jos ihmiset haluatte oikeasti tehdä asioiden eteen jotakin nouskaa ylös siitä tuolistanne älkääkä vain tyytykö sokeasti jakamaan jotain videota.

  En ole kyyninen. Mielestäni ongelmia ei vain ratkota sotimalla ja jakamalla videota netissä. En tiedä miksi jaksoin edes kirjoittaa tämän. Taidan vaan olla kyllästynyt ihmisten nettiperseilyyn. Anteeksi jos vaivasin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hienoa, että jaksoit kirjoittaa noinkin pitkän ja asiapitoisen kommentin, kiitos siitä ! onnistuit kuitenkin hieman vääristelemään sanomisiani. en tarkoittanut rähistä videon hyvyydestä, vaan kommenteista, jotka huomioivat vain sen, että videon taustajärjestöllä ei olekaan niin puhtaat jauhot pussissa. ja niin kuin kirjoitin jo, sen sijaan voitaisiin huomioida videon sanoma ja toimia jotain toista, luotettavampaa tahoa käyttäen, mitä itsekin ehdotit. en itsekään kannata Yhdysvaltojen tapaa ratkaista kriisejä maailmalla, sillä maan tavat ratkaista kriiseja ovat tuoneet lähes poikkeuksetta onnettomia lopputuloksia. jos olisit lukenut tarkemmin olisit ehkä huomannut, etten sanallakaan maininnut siitä, että olisi tyhmää ottaa asioista selvää tai että kannattaisin kyseistä järjestöä tai etteikö asialla olisi kahta puolta, vaan siihen miten helposti pelkkään kritiikkiin tarttumalla voidaan ohittaa ja unohtaa itse asia. ja monista kommenteista on valittevan usein saanut huomata, ettei kyseinen henkilö ole itse selvittänyt asiasta mitään, lukenut vain kommentteja, joissa on pointteja miksi Kony 2012 ei pitäisi jakaa ja tämän jälkeen voitonriemuisesti lähtenyt julistamaan, että olikos nyt mitään järkeä julkaista moista. valitettavan moni on faktatiedonhakuisuuden sijasta vain halukkaita esittämään toisen olevan väärässä, ollen itse yhtään enempää oikeassa. niiden kommenttien takana ei ole kiinnostusta ajettavaan asiaan, vain kiero mielihyvä mitä saa kun voi tyrmätä toisen tekoja.

   itse jakaisin videon edelleen, vaikka tiedänkin nyt paremmin mitä taustalla on. tietoisuuden lisääminen on aina hyvä asia, oli kyseessä tuo video tai videota kritisoivat tekstit. en kuvittele jakamalla videota parantavani maailmaa, sillä uskon jokaisen yksilön konkreettisiin tekoihin ja siihen miten kohtelee kanssaihmisiä jokapäiväisessä elämässä. mutta konkreettisiin tekoihin päästään vasta, kun ihmiset heräävät epäkohtiin. ja joskus siihen tarvitaan sosiaalisessa mediassa leviävä video, sillä kaikki ihmiset eivät seuraa tiiviisti maailman tapahtumia. olen ollut Punaisen Ristin jäsen niin kauan kuin muistan ja ennen muuttoani toimin aktiivisesti omassa kotiseudun osastossani kaikenlaisissa vapaaehtoistehtävissä ja keräyksissä, ollut Unisefin lahjoittaja ja edelleen hilaan kolikkoni SPR:n, Yhteisvastuu- ja Kirkon ulkomaanavun keräyksiin niiden vastaantullessa. se, että jakaa tätä videota ei tarkoita automaattisesti sitä, että istuisi muuten perseellään sokeasti uskoen parantaneensa maailmaa.

   maailma ei ole mustavalkoinen, ihmiset kommenttien takana eivät ole mustavalkoisia eikä kommenttien perusteella voida tehdä johtopäätöksiä ihmisistä, sillä jokainen saa lukemastaan aivan eri käsityksen.

   Poista
  2. "vaan kommenteista, jotka huomioivat vain sen, että videon taustajärjestöllä ei olekaan niin puhtaat jauhot pussissa." siitä, että ihmiset jauhaa tosta, tulee vähän samanlainen fiilis kun siitä, että ihmiset jauhaa siitä että joku saa bloggaamalla palkkaa. Kyllä tehdystä työstä on ihan OK nostaa ansiota, kun näissä hyvinvointivaltioissa asuminenkaan ei ihan ilmaista ole. Pitäiskö kaikkien hyväntekijöiden olla askeettisesti eläviä ituhippejä, että se olis oikeanlaista hyväntekeväisyyttä?

   ".. lukenut vain kommentteja, joissa on pointteja miksi Kony 2012 ei pitäisi jakaa ja tämän jälkeen voitonriemuisesti lähtenyt julistamaan, että olikos nyt mitään järkeä julkaista moista. " - ja tää ärsyttää kanssa, joku ihmeellinen "minä olen viisaampi kuin sinä ja ymmärsin 'totuuden' heti" kilpailu käynnissä muutamassa blogissa ja useammallakin facebook sivulla.

   Enkä kirjoita paljoa enempää, koska sä tiivistit taas kerran omat ajatukset loistavasti sanoiksi. :) Kiitos Hanna!

   Poista
  3. kiitos itsellesi :--) on tosiaan kyllä aika kuumana käynyt Kony-keskustelu. hyvä, että asioista ei vaieta, mutta hieman turhan fanaattisesti aletaan syyttelemään nettityhmyydestä ja sinisilmäisyydestä kuin myös se, että sokeasti uskotaan siihen, mitä nähdään. sopivasti järkeä ja sydäntä peliin :)

   Poista

miau ♥